Livsstil aka produktutveckling

Att leva är lite som att utveckla en produkt. Du tar hela tiden nya beslut om hur du vill synas ut mot omgivningen och världen omkring dig. Hur du tänker eller om du tänker på hur du lever och förbrukar. Tänker du alls eller tänker du fel? Hur förstår man konsekvenserna av sitt handlande?

Min produktutveckling;

Det är sjukt svårt att hitta en balans mellan vilja och faktiskt att kunna genomföra idéer. Och att inte besitta kunskapen om hur saker och ting faktiskt påverkas av olika val.

Bönkokning, jag väljer av många olika anledningar att koka egna böner. Dom två största är att det framförallt är mycket godare och nyttigare, men också för att jag upplever det som mer ekonomiskt. Miljötänket finns också där, men utan grund. Att koka sina egna bönor innebär att du köper dom torra i en plastförpackning, du förbrukar vatten och energi för att koka dom sedan använder du ytterligare energi och förmodligen plast att paketera och frysa in dom. Om alla skulle göra det här, hur väger det mot att köpa dom industriellt kokade i en plåtburk. Både ekonomiskt och miljömässigt?

Kläder, jag köper oftast billiga basplagg på stora (lortiga) kedjor som jag anväder till dom går sönder. Oftast så håller dom ett halvt upp till ett år. Ibland öppnar jag plånboken och investerar i något mer hållbart och kvalitetsmässigt bra märke. Och förhoppningsvis så håller dom plaggen i åtminstone 5 år.  Jag lagar det mesta, syr in och kan använda det längre. Men vart är dom här kläderna gjorda och av vad? Förmodligen i något uland, sytt av en slavarbetare, av skitmaterial, naturresurser som olja och bekämpningsmedel gjorda av kemikalier. Men hur vet man om det där dyra märkesplagget är bättre i tillverkning och kvalité än det billigare alternativet?

Möbler inhandlas för det mesta gammalt och begagnat. Verktyg är en svag punkt men att gå på kvalité och att dom håller en livstid är ett motto.

Mat, ja. Allt är ju vegeteriskt. Försöket till att äta fisk höll väl i 5 veckor sen rann det ut i sanden. Lika bra var väl det! Jag gillar billig mat, men också att kunna plocka det i en trädgård är en dröm. Ekologisk, närodlat och senaste trenden är ju att äta säsongsbetonat. Jag vill följa alla dom tre sätten, det går väl sådär. Bröd, vad är bättre än hembakt?

Allt det här är så viktigt, fotspåren av allt. Samtidigt så omöjligt. Ångestframkallande och samtidigt vårdande för själen, att inse konsekvenser och att försöka göra en liten del bättre varje dag. Alla kan ju mer, hela tiden. Men är det egentligen någon som bryr sig?

Förmodligen inte, för dagens motto och inställning är ju att man har rätt till att konsumera varje dag och inte bry sig så mycket. Om inte andra tar sitt ansvar, varför ska jag då göra det?

Masshysterin i att konsumera kommer aldrig att kunna ta ett steg tillbaka, kanske kan vi ändra den och tänka om. Men när världen består av ca 7000 miljoner(?) människor så kommer det definitivt vara försent ändå när alla har förstått att dom måste tänka om…

Jag känner mig bitter.

 

Upcycle and use yourself for a better purpose!

 

This entry was posted in Livet som en produkt and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Livsstil aka produktutveckling

 1. Anna-Sara says:

  Jag brukar också tänka så där! Och jag är med Pega, bra formulerat! Jag känner
  Frustrationen, börjar man lyfta på stenar så kan man hamna i Kina innan man hittat En
  ren sten utan skit under! Det är fruktansvärt!

  Och visst är vi små företag som ska marknadsföras och inventeras! Vad vill vi sälja?!

  Jennie du är så otroligt bra! Varm och godhjärtad!

 2. SmellyJennie says:

  En kopp kaffe och några års ångest nerpackade i 15min tangentbord…

 3. P-A says:

  Vilket sjukt välskrivet och genomarbetat inlägg. Jag blev sjukt sugen på att tänka sådär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>