Söndagens moralkaka smakar beskt

Igår åt jag fisk – en bit lax som jag inte vet var den kommer ifrån. Om den är odlad eller vart den är uppfiskad. Kombinationen med svampsås var inte toppen, men med så mycket citron som erbjöds gick det ner.

Min hjärna ropar Hej! – Min kropp nja – Och mitt sinne sätter sig i ångestläge och gillar inte alls.

Det ena leder till det andra. Vi måste se det i ett helhetssystem. Samtidigt som hela samhället är uppbyggt i ett perspektiv av konsumtion. Och självklart måste konsumtionen fortgå – vi kan inte retirera. Men vi måste utvecklas i vårat tänkande och förstå konsekvenser. Om 20 år kommer här att finnas ett segregerat och fattigtland då nutidens u-länder kommer att ligga långt före oss i utvecklingen. Det vi har börjat kommer dom att ta vidare till nästa nivå. Dom lägger sin grund nu, för oss kommer ekonomin att sätta stopp för nivåbytet.

Jag skyddar mig ofta med tanken att det lilla jag gör inte kan påverka. Som om jag väljer att ta med mig en kasse till Konsum när jag handlar eller att inte välja att bära dom tre sakerna i en gratis fryspåse. Eller att åtminstone återanvända denna fryspåse som för mig inte kostade något. Eller om jag diskar i rinnande vatten, om jag använder starka medel för rengöring istället för att göra rent lite oftare. Antingen eller.

Släck lampor där du inte är. Återanvänd. Ifrågasätt om du verkligen behöver. Gör rent lite oftare med bara vatten. Listan kan göras oändligt lång. Och det ekar i mitt huvud.

Jag hörde nyligen om att någon var upprörd över att fjärrvärme avgiften skall höjas för villa ägare. Bra säger jag. Men dåligt i punkten att det drabbar små hushåll – och under tiden köper storföretag in sina fossila bränslen hårt skattereducerat. Så kanske borde ändringen drabba någon annanstans först..

Elpriset kommer att fortsätta stiga – vilket är bra. Medelsvensken använder i snitt 4 gånger mer el än medeleuropén.

Min dator har batteri – och varför sitter då strömkabeln i?

en vettig Ribbing.

Jag skulle bara berätta om min fiskupplevelse från igår.. Och samtidigt som det känns lite pinsamt. Så måste jag. Bara måste.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Söndagens moralkaka smakar beskt

  1. Lisa says:

    Så sant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>